Luopumisesta

Luopumisesta

15.8.2018 0 Kirjoittanut Tiia

Tärkeä taito

Luopuminen on yksi niitä keskeisimpiä perustaitoja, joita koiralle kannattaa opettaa. Jo pennun kanssa olisi tärkeää harjoitella luopumista, sillä se helpottaa huomattavasti muuta kouluttamista luoden näin pohjaa myös uusien taitojen opettamiselle.

Lajiharjoittelussa luopumisen taitaminen korostuu, sillä aina on esimerkiksi mahdollisuus, että edellinen treenaaja tai kilpailija on vahingossa pudottanut ruokaa maahan. Erityisesti kisatilanteissa harmittaa, jos oma suoritus menee penkin alle maassa olevien hajujen vuoksi. Myös esimerkiksi toisten koirien lelujen tai kentän ohi viilettävän jäniksen rauhaan jättäminen on luopumista. Sen sijaan, että vaadittaisiin steriiliä ympäristöä, voitaisiinko koira ennemminkin opettaa toimimaan vastaavissa tilanteissa oikein?

 

Luopumisen opettamisesta

Luopumista on mahdollista opettaa eri tavoin. Yksi yleisesti käytössä oleva menetelmä on sellainen, jossa kouluttaja ottaa ruokaa käteen ja pitää nyrkin kiinni. Nyrkki aukeaa, kun koira lakkaa tavoittelemasta sen sisällä olevaa ruokapalkkiota. Joillekin koirille tämä voi olla varsin toimiva tapa, mutta joskus ongelmaksi koituu se, että koira ei ymmärrä tarpeeksi nopeasti, millä tavalla se saisi nyrkin aukeamaan. Näin ollen se saattaa yrittää erilaisia tapoja vinkumisesta nyrkin nuolemiseen ja raapimiseen. Kun nyrkki ei edelleenkään aukea, saattaa koira todeta harjoituksen kannattamattomaksi ja poistua vallan tilanteesta.

Itse suosin sellaista kouluttamista, jossa pyritään alusta saakka onnistuneisiin suorituksiin. Käytännössä tämä tarkoittaa vaikeustason kasvattamista pikku hiljaa siten, että koiralla on aina hyvä mahdollisuus onnistua. Niin sanottu yrityksen ja erehdyksen kautta opettaminen voi synnyttää koirassa turhaumaa, ja etenkin pentu saattaa nopeasti kyllästyä harjoituksiin, joissa se ei saavuta vahvistetta tarpeeksi nopeasti. Kun koira kokee runsaasti onnistumisen kokemuksia ohjaajan kautta, kasvaa tällöin myös ohjaajan arvo koiran silmissä valtavasti, mikä myös osaltaan lisää koiran motivaatiota työskennellä ohjaajan kanssa.

Luopumista on kätevä lähteä opettamaan esimerkiksi ruokinnan yhteydessä. Vaikka harjoituksissa käytetäänkin apuna ruokaa, yleistää koira luopumisen ajatuksen usein varsin nopeasti myös muihin asioihin. Koira oppii, että paras tapa ansaita vahviste on tehdä yhteistyötä ohjaajan kanssa.

 

Miten koiran tulee toimia?

Käsite luopuminen on siitä hankala, että se ei suoraan kerro, mitä koiran tulisi tehdä. Sen sijaan se kertoo lähinnä sen, mitä koiran ei tule tehdä. Kaikessa kouluttamisessa hyvä lähtökohta olisi kuitenkin sellainen, jossa kouluttaja tietää, mitä haluaisi koiran tekevän. Siksi luopumisen yhteydessä voitaisiin ennemminkin pohtia sitä, millä tavalla koiran halutaan käyttäytyvän ruoan lähellä. Kun ajatus siitä on selvillä, voidaan kouluttaminen aloittaa. Tavoitteeseen päästääkseen kannattaa haluttu käyttäytyminen alkuun pilkkoa pienempiin osiin.

Kun tavoite on saavutettu, voi käyttäytymiseen liittää halutessaan vihjesanan (esimerkiksi jätä). Se ei kuitenkaan ole tarpeen; kun koira oppii tarjoamisen kautta toimimaan ja tekemään oikeita ratkaisuja itsenäisesti, ei käsky- tai kieltosanoja tarvita.


Videolla demonstroin luopumisen opettamista ruokakipon avulla siten, että koiralla on koko harjoituksen ajan hyvät mahdollisuudet onnistua tehtävässä. Alkuun ruokakippo pidetään niin ylhäällä, että koira ei yllä siihen. Kun koira esimerkiksi ottaa katsekontaktin tai istahtaa, naksautetaan ja palkitaan koira. Hiljalleen kippoa tuodaan alemmas ja lopulta lasketaan maahan. Harjoitusta voi jatkaa siten, että ripottelee makupaloja kiposta lattialle. Kun tämä sujuu, voi koiraa pyytää toteuttamaan jokin helppo tehtävä (esim. käsikosketus).

Viimeksi mainittu harjoitus vahvistaa koiran näkökulmasta sitä ajatusta, että ohjaajan kanssa työskentely johtaa lopulta vahvisteeseen. Tämä taas helpottaa kouluttamista, kun koira ei esimerkiksi jatkuvasti tavoittele namipussia, vaan keskittyy olennaiseen eli itse tehtävään. Kyseinen harjoitus myös vahvistaa koiran aktiivisuutta luopumisen kohteen lähellä, mikä tarkoittaa sitä, että passivoitumisen sijaan koiran toimintakyky säilyy.