Vinkkejä vahvisteiden käyttöön

Vinkkejä vahvisteiden käyttöön

12.7.2018 0 Kirjoittanut Tiia

Vahvisteeksi kutsutaan käyttäytymisen seurausta, jonka myötä kyseinen käyttäytyminen vahvistuu. Toisin sanottuna vahviste lisää jonkin käyttäytymisen esiintymistodennäköisyyttä tai ylläpitää käyttäytymisen ja sen vahvistajan välistä suhdetta. Kouluttajalla on usein mahdollisuus hallita tiettyjä vahvisteita koulutustilanteessa. Tulisi kuitenkin muistaa, että koira on viime kädessä se, joka määrittelee vahvisteen toimivuuden. Vahvisteena ei siis kannata käyttää mitään sellaista, jota koira ei koe tavoittelemisen arvoiseksi.

Tyypillisimmin käytettyjä vahvisteita ovat ruoka, lelu ja/tai leikki sekä koiran huomiointi (esim. kehumalla tai silittämällä). Loppupeleissä vahvisteena toimii kuitenkin mikä tahansa sellainen asia, jota koira tavoittelee. Parhaiten vahvisteen toimivuuden näkee tarkkailemalla koiran käyttäytymistä: mikäli haluttu käyttäytyminen lisääntyy, on vahviste mitä luultavammin toimiva. Jotta vahvisteiden käytöstä saisi mahdollisimman paljon irti, suosittelen laittamaan muistiin myös seuraavat niksit.

 

Älä ota mitään vahvistetta itsestäänselvyytenä

Sellaista vahvistetta ei olekaan, joka toimisi aina ja joka paikassa. Koira voi esimerkiksi pitää lihapullista treenikentällä, mutta kaupungilla lenkkeillessä ne eivät enää kelpaakaan. Siksi olisi tärkeä tiedostaa, että sama vahviste ei välttämättä toimi aina ja kaikkialla.

Ole tietoinen käyttämäsi vahvisteen motivoivasta tekijästä ja ylläpidä sen voima

Vahvisteella on tietyt ominaisuudet ja ne vaikuttavat siihen, miksi juuri sinun koirasi kokee sen palkitsevana. Esimerkiksi jokin ruoka voi tuoksua erityisen hyvälle tai tennispalloa on koiran mielestä kiva pureskella. Jälkimmäisessä tapauksessa olisi siis huono idea heittää pallo koiralle ja sen jälkeen ottaa siltä pallo pois ilman, että se pääsisi lainkaan pureskelemaan sitä. Tämä voi myös laskea kyseisen vahvisteen arvoa.

Arvioi vahvisteiden laatu säännöllisesti

Kysy itseltäsi säännöllisesti ”toimiiko tämä vahviste?”. Jos vahvisteella on paljon arvoa, näkyy se yleensä koiran keskittyneisyytenä ja tarkkaavaisuutena kouluttajaa kohtaan. Mikäli arvoa ei ole tai se on jostain syystä laskenut, saattaa tämä vaikuttaa suoraan koiran keskittymiskykyyn treenikentällä.

Ole tietoinen siitä, minkälaisia odotuksia koira on kehittänyt tietyn vahvisteen suhteen

Jos esimerkiksi käytät usein jotakin tiettyä ruokaa tietyissä tilanteissa, koira oppii nopeasti odottamaan juurikin kyseistä ruokaa tuossa tilanteessa ja saattaa pettyä, mikäli käytätkin vahvisteena jotakin muuta. Tämän vuoksi vahvisteita olisi hyvä pyrkiä käyttämään mahdollisimman monipuolisesti.

Vahvisteen arvoon vaikuttaa se, kuinka usein koiralla on pääsy kyseiselle vahvisteelle

Esimerkiksi jos koiralla on joka päivä kotona mahdollisuus leikkiä samoilla leluilla, joita käytät myös koulutustilanteissa, saattaa kyseisten lelujen arvo laskea. Siksi olisi hyvä pitää treenilelut poissa koiran saatavilta silloin, kun ei harjoitella. Koiraa ei kuitenkaan saa pitää esimerkiksi nälässä ruoan arvon kasvattamiseksi.

Tarkkaile käyttäytymistä – tämä on avain onnistuneeseen kouluttamiseen

Kaikkein tärkeintä on tarkkailla suoraan koiran käyttäytymistä. Mikäli saat jonkin vahvisteen käyttämisellä haluamasi käytöksen aikaiseksi, on se mitä luultavammin toimiva. Jos koiran käyttäytymisessä ei sen sijaan tapahdu minkäänlaista muutosta, kannattaa harkita vahvisteen vaihtoa.

 

Lähde: Better Together: The Collected Wisdom of Modern Dog Trainers, 2017